Artykuły

Morze Martwe to naturalna kopalnia minerałów, których potrzebuje Twoja skóra, by zachować młodzieńczy wygląd.

Morze Martwe, nazywane również Diabelskim Morzem, Morzem Sodomy, Morzem Lota czy też Jeziorem Asfaltowym, jest w istocie bezodpływowym jeziorem leżącym w najniższym punkcie Ziemi, pomiędzy Izraelem, Autonomią Palestyńską i Jordanią. Niezwykłe stężenie soli sprawia, że na powierzchni z łatwością unoszą się ludzie nieumiejący pływać.

Warto choć raz w życiu wybrać się do Izraela czy Jordanii, by zaznać kąpieli w Morzu Martwym i nałożyć na siebie błoto z jego dna. Niemal wszyscy plażowicze smarują się brunatnym mułem i spacerują w oczekiwaniu, aż błoto wyschnie. Po spłukaniu – oczywiście w wodzie morskiej – skóra jest jędrna i gładka. Przekonani na własnej skórze o dobroczynnych właściwościach Morza Martwego turyści tłumnie odwiedzają drogerie sprzedające kosmetyki z minerałami.

Unikalne właściwości lecznicze błota z Morza Martwego znane były od ponad dwóch tysięcy lat. Zawiera ono 26 minerałów, w tym między innymi: potas, magnez, cynk, wapno, chrom, żelazo, chlorki, lit i bar. Absorbuje zanieczyszczenia i tłuszcz pozostające na skórze jednocześnie odprężając skórę i mięśnie. Wygładza, odżywia i ujędrnia skórę.

Stężenie różnego rodzaju minerałów w Morzu Martwym wynosi aż 28% (dla porównania: w Bałtyku - 0,7%). Woda z Morza Martwego zawiera 30 razy więcej magnezu, 70 razy więcej bromu i 10 razy więcej jodu niż zwykła woda morska. Ponadto rozpuszczone są w niej sole potasu, cynku, bituminu, siarki w stężeniach do kilkudziesięciu razy wyższych niż w wodach Morza Śródziemnego:

 

  Magnez Sód Wapń Potas Brom
Morze Martwe 44000 mg/l 40100 mg/l 17200 mg/l 7650 mg/l 5300 mg/l
Morze Śródziemne 1490 mg/l 12700 mg/l 470 mg/l 470 mg/l 76 mg/l


Brom działa kojąco na układ nerwowy. Magnez przeciwdziała alergiom i innym zmianom skórnym (w tym zmianom łuszczycowym), oczyszcza oskrzela, spowalnia procesy starzenia się skóry. Jod ma korzystny wpływ na działanie gruczołów. Chlorki wapnia poprawiają cyrkulację krwi w organizmie, a także wzmacniają paznokcie. Potaż (węglan potasu występujący naturalnie wyłącznie w Morzu Martwym oraz w górach Etiopii) balansuje poziom nawilżenia skóry.

Wody Morza Martwego przykrywają największy na Ziemi uskok tektoniczny (rów Jordanu). Tafla Morza Martwego znajduje się 418 metrów poniżej poziomu morza, zaś jego dno - 817 metrów poniżej poziomu morza. Dlatego w jego wodach rozpuszczone są minerały niewystępujące razem i w takim stężeniu nigdzie indziej na świecie.

Nad Morzem Martwym nie ma żadnych dużych skupisk ludzkich, więc środowisko naturalne jest zupełnie nieskażone, takie samo dziś, jak przed tysiącami lat. Ze względu na położenie w depresji zawartość tlenu w powietrzu jest tu o 10% wyższa niż normalna.

Bogate w mikroelementy błoto z Morza Martwego wykorzystywane jest do produkcji kosmetyków Health & Beauty. Paleta produktowa H&B jest bardzo złożona – w jej skład wchodzą kremy pielęgnacyjne, balsamy i masła do ciała, toniki, mleczka, peelingi, maseczki błotne, naturalne sole, błoto z Morza Martwego, olejki perfumowane oraz szampony błotne i maseczki do włosów.

Linia pielęgnacyjna zapobiegająca starzeniu się skóry może być stosowana już około 25. roku życia i przeznaczona jest dla kobiet dynamicznych i chcących zatrzymać młody wygląd skóry bez użycia agresywnych środków chemicznych. Linia przeciwzmarszkowa przeznaczona jest natomiast do pielęgnacji skóry dojrzałej. Dzięki bogactwu minerałów i naturalnych olejków, kosmetyki H&B wzmacniają skórę, nadają jej elastyczność, głęboko nawilżają i zapobiegają tworzeniu się zmarszczek.

 


Glinki kosmetyczne wykorzystywane są w pielęgnacji ciała od setek lat. Ich właściwości znane były już w starożytności. Glinki mają działanie bakteriobójcze, remineralizujące, odtruwające, zabliźniające i stymulujące funkcje organizmu.

Właściwości lecznicze glinek wynikają z ich koloidalnej struktury oraz zawartości soli mineralnych. Swoją moc czerpią z wnętrza Ziemi. Glinki to naturalne surowce mineralne wydobywane z niedostępnych miejsc, głębokich pokładów gleby, morza oraz jaskiń. Wolne są od zanieczyszczeń.

W połączeniu z wodą lub z naparem z ziół oraz z olejem kosmetycznym, glinki mogą być wykorzystywane jako maseczki kosmetyczne na włosy, twarz i dekolt, a także jako okłady do pielęgnacji całego ciała.

Oczyszczają skórę i dostarczają jej mikroelementów. Glinki mają zdolność pochłaniania nadmiaru sebum i toksyn szkodliwych dla skóry. Glinki nie tylko wykorzystuje się do maseczek, ale również mają zastosowanie w pudrach i jako dodatek do mydeł, ze względu na różnorodność swoich kolorów.

Najsilniej działającą jest glinka zielona. Jej barwa związana jest z obecnością jonów żelaza dwuwartościowego. Pochodzi ze skał krzemionkowo-aluminiowych. Zawiera blisko 20 soli mineralnych. Ma właściwości dezynfekujące, absorpcyjne, gojące i odżywcze. Lecznicze i pielęgnacyjne właściwości tej glinki oparte są na zasadzie fizycznej absorpcji substancji szkodliwych, a także chemicznej absorpcji wody. Stosowanie na skórę glinki zielonej ma działanie wychwytujące toksyny zgromadzone na jej powierzchni i jednocześnie odżywiają ją.

Glinkę zieloną można ją stosować w leczeniu cery łojotokowej i trądziku, bo odkaża i wzmacnia. Dobrze wchłania zanieczyszczenia i wygładza naskórek, delikatnie go złuszczając. Zmniejsza zmarszczki i zapobiega ich powstawaniu. Koi drobne skaleczenia, lekkie oparzenia i ugryzienia komarów.

Zielona glinka dezynfekuje istniejące zmiany skórne, przyspiesza ich gojenie i przyczynia się do wyrównania pH do wartości przyjaznej dla skóry. Ma działanie ściągające, matujące i wysuszające. Zamyka rozszerzone pory i zapobiega tworzeniu się zaskórników. Te cechy kwalifikują zieloną glinkę do grupy preparatów kosmetycznych wspomagających leczenie trądziku pospolitego oraz z problemów z cerą łojotokową.

Glinka ta jest też ważnym składnikiem kremów i maseczek opóźniających procesy starzenia skóry, do spłycania zmarszczek, wygładzania i regeneracji cery oraz jako delikatny peeling. W kosmetyce profesjonalnej stosowana jest do zabiegów kształtowania sylwetki typu Body Wrap, polegających na owijaniu folią tych części ciała, na które została nałożona maska z zielonej glinki. Zabiegi takie łagodzą zmiany dermatologiczne i bóle reumatyczne. Poza tym wchłania ona substancje toksyczne i usuwa obumarłe komórki, likwiduje rozstępy. Zielona glinka ujędrnia oraz uelastycznia ciało, niweluje cellulit.

Glinka biała (kaolin), nazywana jest także porcelanową albo chińską. Swoje właściwości zawdzięcza dużej zawartości krzemianu glinu (ściąga, zabliźnia), licznych mikroelementów, takich jak krzem, wapń, magnez, żelazo, potas oraz sód i soli mineralnych (odżywia, regeneruje).

Jest wykorzystywana w produkcji preparatów kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej i delikatnej. Kaolin łagodnie oczyszcza i odżywia skórę, a jednocześnie działa odświeżająco. Likwiduje martwe komórki i stymuluje regenerację tkanek. Glinka biała obok wykorzystania w maseczce porcelanowej, jest także podstawowym składnikiem pudrów, zasypek i cieni.

Glinka czerwona jest bogata w krzem, żelazo, mangan, potas i tytan. Szczególnie dobrze wpływa na cerę tłustą i mieszaną, a jednocześnie wrażliwą. Jest najczęściej stosowana w przypadkach łagodzenia objawów trądziku różowatego. Systematyczne nakładanie kosmetyków z czerwoną glinką zapewnia uszczelnienie naczyń krwionośnych i zapobiega ich pękaniu. Jest polecana dla cer, które są wrażliwe i skłonne do zmian alergicznych. Regularne stosowanie tej glinki może dodatkowo wywołać efekt delikatnie opalonej skóry.

Glinka żółta przypomina składem czerwoną glinkę, ale zawiera więcej żelaza, co wzmacnia jej właściwości regeneracyjne - pierwiastek ten niezbędny jest do prawidłowej budowy komórek skóry, włosów, paznokci. Korzystna jest dla cery mieszanej. Zarówno glinka czerwona jak i żółta polecane są do pielęgnacji skóry dojrzałej.

Glinka różowa powstała z laboratoryjnego połączenia glinki białej i czerwonej. Stosowana jest do pielęgnacji skóry delikatnej, wrażliwej, jak również ze skłonnościami do alergii i podrażnień. Daje efekt ściągający, wzmacniający, a jednocześnie kojący i odprężający. Stosowana jest w kosmetykach przeznaczonych do skóry wrażliwej, skłonnej do uczuleń, m.in. jako preparat relaksujący.